Ouder worden

Nee, dit gaat niet over mijn mid-life crisis =) Ik moet er bij vertellen dat ik samen met mijn zus voor mijn vader zorg. Mijn vader heeft al bijna de leeftijd van 78 bereikt en woont nog steeds thuis. Mijn vader was altijd tegen nieuwe technologie zoals computers en dergelijke. Dat komt omdat hij altijd in de grafische industrie heeft gewerkt en altijd alles met de hand heeft gedaan. Sterker nog mijn vader is/was letterzetter van beroep, later ging hij werken voor CeHaVe waar hij de afdeling repro en postkamer heeft geleid. Na alle ontwikkelingen kun je je bijna niet voorstellen dat veel post destijds gewoon via een envelop ging en iemand elke dag 3 x op en neer ging in het bedrijf om de interne en externe post op te halen. Ik zelf heb dat ook een tijdje mogen doen en dan pas leer je een bedrijf echt kennen. Affijn, ik dwaal weer af.

Het was mijn vader die mijn eerste pc(‘s) kocht. Eerst een Commodore Vic20, later een Commodore 64 en weer wat later een XT pc. Ik ben een van die trotse mensen die kan zeggen dat hij met Windows 1.0 heeft gewerkt. Opstarten met 2 x  5.25″ floppy’s, eerst het systeem (meestal DOS) inladen en daarna Windows. Ohjee, ik dwaal weer af =)

Afgelopen zaterdag was ik (zoals gewoonlijk) bij mijn vader om te kijken of hij nog boodschappen nodig had of even iets wilde doen. Hij mag geen auto meer rijden dus dan wil hij nog wel eens ritje maken. Na een goeiemiddag, hee jij ook hier en twee koppen koffie verder zie ik de laptop van Pa op de hoek van de tafel liggen.

Tja, ondanks alle weerstand tegen de techniek was mijn vader op zijn beurt weer heel erg blij met 1 van mijn eerste pc’s waar op hij het internet surft en zelfs eens een e-mail kan versturen. Op zo’n moment ik toch trots op die man, geboren in een tijd waar een TV niet eens bestond, aan het werk is op een laptop met Windows 7. Patience is toch wel een van zijn lievelingsspelletjes. Na lange tijd heeft hij weer besloten de laptop weer te gebruiken.

Al vele malen heb ik een mobiele telefoon voor hem meegenomen, uiteindelijk heb ik me er bij neergelegd dat zo’n ding niets voor hem is. Oudere mensen weten vaak gewoonweg niet met zo’n apparaat om te gaan. Hoe vaak heb ik mensen in de winkel uit moeten leggen dat een mobiele telefoon niet uit mag als je bereikbaar wil zijn. Uit is uit en aan is aan bij sommige mensen ..zucht.. Alhoewel een iPad .. dat zou ik hem nog wel eens cadeau willen doen, dat lijkt me een uitstekend apparaat voor hem. Kan hij ook eens lekker vanuit bed even Uitzending gemist kijken of zelfs eens Skype proberen, ach dat is weer voor een volgende keer. Nadat ik de koffie heb ingeschonken zegt hij trots “Binnen 2 minuten uitgespeeld!” en we nemen samen een bakkie koffie. Gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.